hønsefond er sådan en af de ting der bare altid er godt at have i fryseren, og det er så nemt at lave en god hønsefond at du næsten ikke kan lade være.

hønsefond er genialt at have i fryseren, der er så mange muligheder med hønsefond. Og så det faktum at det jo mere eller mindre er lavet af rester, og ting der egentligt nok bare skulle have været smidt ud. Ja så er det altså svært at se ulemper ved at lave, og vigtigere endnu er det svært at se hvorfor man ikke skulle lave det, hvis man alligevel har lavet en hel kylling. For du kan jo bare fryse skroget ned som det er, hvis du for eksempel ikke gider lave en lille portion hønsefond. Så er det bare at smide skroget i fryseren hver gang du laver hel kylling, og når det så er at tiden og overskuddet er der til at koge en stor portion hønsefond – så tager du bare de skrog du har gemt i fryseren op, og koger fond på dem. Det er da smart og god stop spild af mad.

Uge 48

madplan uge 48

Hønsefond er en rigtig god måde at få brugt det hele af kyllingen på, for kyllingeskroget har ikke just så mange andre fantastiske egenskaber, end at man kan koge en god hønsefond på det. 

 

[checklist]

  • kyllingeskrog
  • grøntsags rester – gulerødder, porrer eller porretoppe etc.
  • vand 1-4 liter afhængigt af hvor mange skrog du har.

[/checklist]

Start med at skære grøntsagerne i mindre stykker, bare sådan så de passer nede i gryden og bedre kan afgive noget af deres smag. For det behøver ikke at være pænt, de skal alligevel bare smides ud når de er kogt helt ud. Derfor er det også bedst hvis det ikke er sådan helt friske grøntsager der kun er indkøbt til dette formål, men nogen du alligevel har liggende om som nok ikke er så brugbare mere. Du kan eventuelt planlægge udfra når du har grøntsager der trænger til at blive brugt.

Kom kyllingen i gryden og grøntsagerne ligeså, derefter hælder du godt med vand på, gerne så der er rigtig meget vand, altså når du ser det dækker, så hælder du ca samme mængde mere i. For der skal være meget til at koge væk, og så skal det også gerne være sådan at der er meget fond når du er færdig.

Nu skal det bare op og koge, når det først er det, skal det bare koge i 2-3 timer, efter denne tid er det op med grøntsager og kyllingeskrog. Derefter koger du videre ind på hønsefonden, indtil du ikke gider mere, eller indtil du synes den er passende stærk i smagen. Dernæst lader du det køle ned, og så kan du passende fryse det ned i fryseposer eller hvis du har nogle bøtter der passer til formålet. På denne måde kan du altid lige tage en eller flere poser/bøtter hønsefond op når du har en ret der trænger til blive piftet op. Eksempelvis som en god omgang kartoffel-porre suppe

 

Jeg håber det smager.