boller i karry

Boller i karry

Boller i karry, den helt klassiske gul ret med kogte frikadeller som vi alle kender. Det smager altså bare godt, og det bliver kun bedre af at lave det selv.

 

 

Vi kender alle boller i karry, de fleste af os er vokset op med det. Det er de kogte frikadeller i den gule sovs, som vor mor lavede så god.

 

 

Det er egentligt relativt nemt at lave en lækker omgang boller i karry, helt uden at få sved på panden. Og det fede er, hvis du i forvejen er skarp til at lave frikadeller – så er det endnu nemmere. Det er i bund og grund samme opskrift jeg bruger til kødbollerne som jeg bruger til frikadeller. Når det er boller i karry skal frikadellerne dog koges, og det er nemt nok at se hvornår de er færdige – det er de når de flyder op til overfladen af vandet i gryden.

 

Vi starter her med ingredienslisten:

Kødbollerne

  • 500 gram hakket svin og kalv.
  • 1 æg
  • 1 dl mel
  • 3 dl mælk
  • 1 løg (det skal rives)
  • 1 tsk salt
  • ½ tsk peber

Start med at komme alle ingredienserne i en røreskål, riv derefter løget ned i. Rør det hele godt sammen, det er svært at forklare konsistensen – men når det hele er rørt godt sammen og du nemt kan lave boller af det med en ske er det klart.

Bring en god størrelse gryde med vand i kog, kom derefter kødbollerne i og kog til de kommer op til overfladen. Når de er kommet op, stilles de til side mens du laver sovsen. Gem vandet! Det skal bruges til sovsen.

Karrysovsen:

Jeg laver det altid som en opbagt sovs, det vil sige du skal bruge en god klat smør ca. 25 gram (det er en vurderingssag) og ca. lige meget mel. Start med at smelte smørret – tilsæt derefter melet og lad det stege lidt under oprøring. Tilsæt den mængde karry du mener er passende, det skal stege af for få sin rigtige smag frem. Det du er igang med nu, er at lave en opbagt sovs. når du har fået lavet en smør bolle der har stegt lidt, begynder du stille og roligt at tilsætte kogevandet fra kødbollerne. Det er meget vigtigt at du kun tilsætter en lille smule i starten, du skal bare starte sovsen nu. Når du har fået rørt det første godt sammen, kan du tilføje vand til du synes sovsen har en passende tykkelse og mængde. Jeg plejer lige at tilføje en sjat mælk eller fløde, afhængig af hvad jeg har – for at tilføje lidt fedme til sovsen. Det er en god ide at lade sovsen koge stille og roligt i små 15-20 minutter for at få kogt melsmagen væk og den gode smag frem, men den tid kan du passende bruge på at koge dine ris. 5 minutter inden servering, dumper du kødbollerne i sovsen og lader dem blive varmet godt igennem.

 

Værsgo og spis – jeg håber det smager.