Indiske retter: Et spændende og smagfuldt univers

 

Når man siger indisk mad, tænker du sikkert på forskellige retter, som du ikke rigtig kan udtale navnet på, og som kun hører sig til i Mellemøsten. Du forestiller dig måske endda, at sådanne retter er uudholdelig stærke. Og måske tænker du, at det er retter, som man udelukkende spiser med fingrene.

 

Men det indiske køkken bør altså ikke underkendes på denne måde. For i dette verdenskøkken finder du et væld af fantastiske smagsoplevelser, skønne farver og vidunderlige retter. Og godt nok er køkkenet kendt for spicy food, men når du selv tilbereder maden, så kan du jo heldigvis også selv regulere tilsmagningen, så den passer lige præcis til dine smagsløg.

 

Hvad er indisk karry?

Når man i det danske køkken, midt under forberedelserne til aftensmaden, taler om karry, så henleder det ofte tankerne på det gullige krydderi. Og det er da også et rigtig skønt krydderi, der blandt andet bruges til at lave boller i karry – en ret, der som regel altid er en succes, uanset om du er syv år gammel, 30 år gammel eller 50 år gammel. Har du dog nogensinde prøvet at spise lækker mange chutney til dine boller i karry? Hvis du ryster på hovedet, så bør du helt sikkert gøre det næste gang, du serverer retten. Den syrlige chutney stammer faktisk også fra det indiske køkken. Syrligheden og friskheden fra mangoen passer perfekt til den cremede karrysauce.

 

Indisk karry dækker imidlertid over meget mere end blot det gule krydderi. Indisk karry er faktisk en ret, som laves i mange forskellige varianter. Eksempelvis kan en curry indeholde hvidløg, ingefær, citron, kokosmælk, flåede tomater, kanel og løg. Dette er dog blot nogle af ingredienserne, der ofte benyttes til at lave den skønne ret. Karryen er altså en form for suppe, som typisk laves med kylling og serveres med sticky rice. Hvis man vil forkæle smagsløgene ekstra meget, kan man også lave, eller købe, et lækkert naanbrød med koriander og hvidløg og spise til.

 

Hvordan laver man den indiske karry?

Den indiske karry er let at lave. Det handler om at trække smagen frem i krydderierne, hvilket man gør ved at svitse dem på panden. Herefter tilsætter man diverse andre ingredienser og lader hele herligheden stå og simre i ca. 15-20 min. Imens kan man koge risen og varme naanbrødene. Til sidst står du altså med en mellemøstliginspireret form for kylling i karry, der indeholder spændende smage, lækre grøntsager, og som dufter helt fantastisk.

 

Kast dig ud i flere indiske retter

Indisk madlavning indeholder dog meget mere end blot curry. En stor trend lige for tiden er blandt andet indisk dhal. Dette er en skøn kødfri ret, der er både lækker såvel som billig at lave. Retten består hovedsagligt af røde linser, der koges ind sammen med flåede tomater, hvidløg, ingefær, koriander, spidskommen, chili og grøntsagsbouillon. Til sidst står du med en lækker grødlignende konsistens, som spises med ske af en dyb tallerken. Også her er naanbrød lækkert som tilbehør sammen en skefuld creme fraiche.

 

Er du dog ikke så meget til det kødløse køkken, så er inderne også vilde med deres kylling. Derfor kan du også finde et væld af lækre og spændende indiske retter med kylling – og ikke kun kylling i karry.

 

Du har garanteret hørt og tikka massala kylling, som også er en enormt populær ret. Det, der både har givet retten sit navn samt den karakteristiske smag, er krydderiet garam massala. Dette er et krydderi, som er meget almindeligt i det indiske køkken, men mere fremmed herhjemme. Ikke desto mindre er krydderiet skønt på kylling og med en skønt tilsmagt sauce.