Frikadeller – dejlig gedigen dansk mad. Det er bare noget der smager godt, på trods af at det måske er lidt gammeldags. 

 

Frikadeller er en af de retter vi alle kender, og de fleste af os forbinder det sikkert med en bestemt person. Måske er det mormor der altid har lavet verdens bedste frikadeller, eller også er det fars frikadeller der er de bedste fordi der aldrig er store stykker løg deri. Fordi så vidste han nemlig godt at det var ikke noget hans børn ville spise, og derfor rev han løget ned i farsen. Måske var det godt nok egentligt mor der rørte farsen og derved også rev løget, men det var stadig fars frikadeller for det var nemlig ham der stegte dem. Og hvad man ikke ved, har man ikke ondt af.

 

frikadeller

Lækre frikadeller

Frikadeller kan laves på mange forskellige måder, nogen uden mel og nogen uden æg. Denne opskrift er blot en af mange forskellige. Men prøv dig frem, måske er der nogle ting du vil ændre – det er det fede med madlavning, vi kan alle sætte vores præg på netop det vi serverer. 

[checklist]

500 g hakket flæsk og kalv, eller bare hakket svinekød.

  • 1 æg
  • 3 dl havregryn
  • 1-2 dl mælk kommer lidt an på hvor klistret farsen ender med at blive
  • 1 tsk salt
  • 1/4 tsk peber
  • 1 løg

[/checklist]

Start med enten at hakke eller rive løget, det er kommer an på hvad du foretrækker. Nogen vil helst ikke have løgstykker, og andre synes det er sådan det skal være – så det lader vi være helt op til dig.

Dernæst tager du kødet i en skål, og tilføjer de andre ingredienser, det er vigtigt at du rører det rigtig godt og grundigt sammen. Gerne i 5-10 minutter. Når du synes det virker som en nogenlunde godt og gerne lidt klistret fars, skal den på køl og samle sig i gerne ½ -1 time.

Når farsen har været på køl er den formentligt blevet mindre klistret og er nu nem at forme til frikadeller, og så er det ellers bare med at få stegt dine frikadeller i en blanding af smør og olie eller det fedtstof du lige har været hånden.

Serveringsforslag:

Server eventuelt med en omgang kartofler og brun sovs som du finder opskriften på her.

En god klassisk er også at servere dine frikadeller til gang lækker stuvet hvidkål. 

Man går aldrig galt i byen med en gang lækre frikadeller til kartoffelsalat. 

Der er rigtig mange ting frikadeller går godt sammen med, men de virker også altid virkelig godt på en skive rugbrød i madpakken.

Jeg håber det smager.