Bygotto er den mere nordiske udgave af den italienske klassiker Risotto – og den smager himmelsk.

 

Bygotto er den nordiske pendant til italienerenes risotto, og det er virkelig en ret der kan trække noget smag. Når den bliver lavet rigtigt med lidt godt hønsefond som man alligevel har i fryseren fra den man lavede den hele kylling, bruger man denne til at koge byggen mør – sammen med hvidvin. Det er smage der virkelig går op i en højere endhed. Det er ikke fordi det er særlig besværligt at lave eller tager lang tid, det er bare en ret der kræver din opmærksomhed fra det øjeblik du går igang. Men altså en ret der kombinerer, hvidvin, hønsefond og parmesan i en gryde, det er da virkelig noget der er værd at bruge en lille halv time på, selv i en travl hverdag.

 

Uge 48

madplan uge 48

[checklist]

  • olie
  • 2 løg
  • 4 dl bygkorn
  • 3 dl hvidvin
  • 12 dl hønsefond
  • 100 g parmesan
  • salt og peber

[/checklist]

 

Der startes ud med at hakke løg og hvidløg, for det er det første der skal klares af i gryden i lidt smør og olie. Når løgene er klare tilsættes byggen, og lidt af gangen tilføres hønsefonden og vinen, hele tiden kun så meget at det lige dækker byggen. Det er meningen at det stille og rolig skal koge væk, og derved koge byggen og gøre den cremet. det er vigtigt at du hele tiden holder lidt omrøring i gryden, og hele tiden tilsætter fond og vin, for det må endelig ikke koge tørt. Så kan du ligeså godt starte forfra.

Når du kan mærke at byggen er kogt nok igennem og den er ved at være klar, tilsætter du parmesanen og lader den smelte og være med til at samle retten godt sammen. Når dette er gjort er det bare med at smage til med salt og peber, formentligt mere peber end salt. Parmesan er en ret salt ost nemlig, så det er ikke sikkert du behøver tilsætte salt i det hele taget.

Nu skulle din bygotto gerne være klar til servering, og det kan være til lige netop det du godt kan lide.

Noget der går rigtig godt til, er kyllingelår i ovnen med lidt hørøget olie fra Nordisk køkken – det smager himmelsk sammen, fordi du har den røgede smag fra kyllingen sammen med den fede smag fra bygottoen.

Du kan “krydre” din bygotto som du vil, jeg kn anbefale ærter og asparges, til sommer menuen, eller svampe til efteråret.

Det kan man da ikke sige andet end at det er nemt nok at lave, så der er ikke mange undskyldninger for ikke at kaste dig over at prøve at lave en god omgang bygotto.


 

Jeg håber det smager.