Karbonader – eller krebinetter som nogen kalder dem, er sådan en rigtig dejlig mormor spise – som egentligt er utroligt nem og hurtig at lave.

Karbonader er en af de opskrifter jeg foretrækker, når jeg skal lave mad med hakket svinekød. Selvfølgelig står jeg heller ikke i vejen for en god gang frikadeller – men selv det skal man have skiftet ud engang imellem. Karbonader er vildt nemme at lave, og det smager nu egentligt meget godt – så længe de bliver stegt hårdt nok til at få den sprøde overflade. Ellers kan det godt gå hen og blive en lidt trist oplevelse, med en lettere smattet gang karbonader.

Karbonader

Karbonader med kartofler og bearnaise

Karbonader er en god måde at få lavet mad hakket svinekød, når du bare har lyst til noget andet end frikadeller eller tiden er knap. For karbonader tager ikke lang tid at lave, og de passer også nogenlunde sig selv når de først er på panden. 

Denne opskrift giver mad til 4 personer. Tidsforbruget er ca. 20-25 minutter.

[checklist]

  • 500 g hakket svinekød
  • 1 kg kartofler
  • bearnaise sauce
  • 2-300 frosne grøntsager
  • rasp og æg til panering
  • salt og peber efter smag
  • smør og olie til stegning

[/checklist]

Det du skal starte med er at skrælle kartoflerne og gøre dem klar, komme dem i gryden og sætte dem over for at koge, for det er nemlig dem der tager længst tid at lave. Karbonader tager ikke så lang tid, når først de er på panden, men det er fint – for så kan du lave tilbehøret alt imens kartofler og karbonader passer sig selv.

Når først kartoflerne er sat igang på blusset, er det blevet tid til at ordne karbonaderne. Det gøres ved at tage svinekødet, og dele det op i 4 bøffer, ælt det godt i hænderne for bedre at få samlet kødet. Når de har en passende størrelse og er blevet nogenlunde faste i det, så er det på tide at få dem i æg og rasp. Vask derfor hænderne, slå et æg ud i en dyb tallerken og brug en gaffel til at piske det lidt sammen, derefter vasker du igen hænder, for et æg er aldrig særlig rent. Dernæst hælder du rasp i en dyb tallerken, og nu er du klar til at få paneret dine karbonader, men inden du gør det, er det en god ide at sætte en pande over med noget fedt stof, gerne en blanding af smør og olie, og lade det varme op mens du panerer karbonader. Så er du ellers klar til at panere, start med at komme en karbonade i ægget, dernæst i raspen, og så er det ellers så vidt muligt uden at spilde for meget om at få den over på panden. Sådan fortsætter du så 3 gange mere, indtil du har 4 gode karbonader på panden.

Nu er det med at komme igang med tilbehøret, men det er relativt simpelt, det handler om at få kogt de frosne grøntsager og bikset en bearnaise sammen, og der er ingen skam i at bruge en pulver bearnaise. For personligt gider jeg ikke stå og lave en ægte bearnaise, en tirsdag aften hvor jeg laver karbonader.

Når det hele er færdigt, er det bare at samle det i nogle pæne skåle hver for sig og ellers bare servere.

 

Jeg håber det smager.