3 stykker vigtigt grej til køkkenet.

Køkkener og grej hører uløseligt sammen. Jeg kan næsten ikke få et køkken der er stort nok, for der skal bare være plads til mange ting – og ikke mindst, mange ting der fylder meget.

Men det er jo bare ikke alle køkkener der er så store, og så må man jo til at prioritere hvad der skal være i køkkenet. Andre gange er det måske bare hvad der skal prioriteres flest penge på. Man kan jo nemt købe sig fattig i “alt det rigtige” – alt det man bare ikke kan undvære. Men helt ærlig – som regel kan en grydeske til 20 kr. være mindst lige så god som den til 200 kr.

Jeg har lavet min top tre over uundværlige ting i køkkenet, som jeg prioriterer at bruge lidt ekstra på – for at få en god kvalitet.

En god kniv

En god kniv er det aller vigtigste at have i sit køkken. Der findes ikke noget mere irriterende end at forsøge at få snittet sine grøntsager med en sløv kniv.
En kniv skal ligge godt i hånden, den skal være let at slibe og den skal ikke mindst forblive skarp – længe!

Det er helt individuelt hvilken type kniv man er til, du er nødt til at prøve dig frem. Det er et spørgsmål om formen på håndtaget og ikke mindst materialet. Jeg selv er mest til håndtag i træ, frem for metal eller plastik. Men træ kræver naturligvis lidt mere vedligeholdelse for at holde sig pænt.

Det næste der er vigtigt at holde sig for øje med en kniv er, hvad du skal bruge den til. Skal du snitte grøntsager, flække en kylling eller skære en steg. At halvere en kylling kan blive meget besværligt hvis man står med grøntsagskniven, og løghakningen kan blive noget forfærdeligt rod hvis man står med den store kødkniv.

knive

En solid pande

Jeg synes en pande er helt uundværlig i et køkken. Mulighederne for at tilberede mad er jo uendelig. Lige fra det helt simple som pandekager til braisserede svinekæber.Jeg synes at en god og solid pande, er langt vigtigere end gryder. Bevares gryder er gode, men du er så afhængig af at panden leder (og fordeler) varmen godt og jævnt, så tingene ikke bliver stegt skævt. Det er også vigtigt at den er holdbar, der er ikke noget værre end en pande for teflonen er begyndt at skalle af og spolerer hele maden fordi der ligger flager af den over det hele.

Et godt rivejern

Der skal ofte rives noget i køkkenet – og her er det bare vigtigt at have et godt, solidt rivejern. Jeg har én gang for meget stået med et rivejern der knækkede midt i det hele – og alt alt for mange gange stået og kæmpet med et, der på ingen måde var skarpt nok.

Jeg foretrækker, rivejern helt i metal, så det netop ikke knækker, og så foretrækker jeg den type der er “flade” og kan holdes i én hånd hen over det man skal rive noget ned i. Det er også langt nemmere når man skal have parmesan ud over sin pasta, og ikke mindst langt nemmere at gøre rent end de klassiske.

rivejern

Jokeren:

Ingen madblog, uden også lige at nævne Sous Vide – det er jo blevet et rigtig buzzword herhjemme de sidste par år. De fleste der går en del op i madlavning, har formentligt allerede stiftet bekendtskab med sådan et apparat. Men det er også blevet mere og mere almindeligt at have derhjemme, til “almindelige” mennesker – det vil sige folk der godt kan lide at lave mad, og måske går lidt op i grej også. Men der er rigtig mange forskellige modeller, og opsætninger – så for at du skal slippe for at hamre igennem flere hundrede sider på nettet. Så kan du smutte ind og læse denne Sous Vide Test – hvor der er nogle kompetente folk, der kan hjælpe dig med at finde det rigtige.