stopspildafmad.dk

stopspildafmad.dk

Rester: de er for gode at smide ud, men man vil hellere have noget andet dagen efter.

Kan det så måske fryses ned? jeg har ridset lidt forskellige rester op, som vi tit fryser ned. Det virker rigtig fint for os, jeg ved ikke om det er helt korrekt, eller om det mister noget smag eller lign. Men det som jeg ved, og som jeg har fokus på. Det er at jeg mindsker mit madspild, jeg synes det er hovedløst blot at smide fin mad ud, fordi jeg hellere vil have noget andet dagen efter. Vi har altid forskellige rester i fryseren herhjemme, hvis vi er ved at løbe tør for rester i fryseren – så sørger vi faktisk for at lave mad så vi kan fylde i fryseren igen. For en ting er madspildet bliver mindsket, men det er altså også rigtig rart en gang imellem – at man blot kan hive en rest op af fryseren og så kun skal tænke på tilbehøret. Se eksempelvis min madplan for uge 14, der står den også på rester af coq au vin fra fryseren en af dagene.

Jeg har listet lidt forskellige spørgsmål, som jeg kan se går igen. Jeg har postet svaret nedenunder hvert spørgsmål, for overblikkets skyld.

 

 

 

 

  • Kan høns i asparges fryses?

Ja det kan det sagtens, min erfaring er at sådanne sovse – altså lavet på klassisk jævning. De fryser ganske udmærket, og tager ikke skade – det er muligt det mister en smule smag. Men det glider nu normalt godt nok ned her. Dog plejer jeg at tilføje en lille smule vand når jeg varmer det op, så brænder det ikke så nemt på. Du skal da være opmærksom på lige at lade det koge lidt længere, så det får kogt det ekstra vand af.

 

  • Kan man fryse hønsefond?

Ja det kan man sagtens, vi koger altid hønsefond på en del skrog og rester af kyllingevinger. På den måde kan vi altid få kogt en god stor portion hønsefond, så er der nemlig til at komme i fryseren, og så er det altså ret nemt når du skal bruge det. Det er jo altid godt til når du skal have en rigtig lækker sovs, for eksempel til boeuf Bourginon – der ynder jeg gerne at bruge hønsefond. Men også bare hvis du skal have en lækker suppe, så har du allerede en god starter.

  • Men hvad er hønsefond? 

Jamen det er vel sådan set det, som hedder afkog af rester af kyllingeben og lign. Altså vi plejer at gøre det, at vi køber hele kyllinger og så selv parterer dem, på den måde får vi mest for pengene, men samtidig får vi også skrog og ben til at koge hønsefond på. Vi plejer dog at “skrabe” sammen, så når jeg har et enkelt skrog – så ryger det i fryseren til jeg ihvertfald har 3-4 stykker i alt, og så derefter koger jeg en lækker fond på det. Og ja, jeg fryser det skam også ned.

  • Bruger du så også frossen spinat?

Ja det gør jeg, for det er genialt i ret mange forskellige retter. Det hænder også at jeg får lyst til en spinattærte eller flødestuvet pasta med spinat, udenfor sæsonen. Derfor bruger vi frossen spinat, og det gælder for spinat som det gør med ærter. Det er faktisk noget af det bedste fra høsten der bliver frosset ned, så på den måde går man ofte ikke på kompromis med kvaliteten.

 

  • Hvad kan man bruge kyllinge rester til

Rigtig mange ting! Jeg bruger det gerne til noget som kyllinge frikasse, eller høns i asparges, eller tærter – der er rigtig mange ting man kan bruge rester af kylling til. Og ja, det kan også fryses ned, så du på den måde kan være på stop spild af mad.

 

  • Jamen fryser du nærmest bare alt ned, hvis du ikke får det spist?

Ja da, det er da for fjollet blot at smide det ud. Så jeg fryser da også både kødsovs, lasagne og pandekager hvis der ellers skulle blive nogen til overs. For hvis det så viser sig at det ikke var fryse egnet, så kan det ryge ud. Ellers virker det da tåbeligt.

 

Det var blot lidt fra mig, der bare vil opfordre dig til at fryse før du smider ud.