Lavet i samarbejde med Kaffekrogen

Det her indlæg kommer ikke til at være det indlæg, som du tænker handler mest om nordlige smagsoplevelser. Faktisk skal vi en tur til Taiwan i Asien, og også et smut forbi Sydamerika. Dette indlæg skal nemlig handle om de to spændende tedrikke: Mate te og Bubble tea.

te - bubble te og mate te

Mate te

Den sydamerikanske urtedrik mate er kendetegnet ved, at den har en lang række sundhedsmæssige fordele. Mange af os forbinder måske allerede te med noget sund, men her er mate te altså lige et niveau eller to over de fleste andre tetyper. Kort fortal indeholder Mate te et stort indhold af varierende mineraler og vitaminer, mens det helt særlige ved drikken er, at den samtidig er en stor kilde til koffein. Det er også derfor, at mate te af mange har fået beskrivelsen ”Det bedste fra grøn te og kaffe kombineret i én drik”.

Anderledes drikkemetode

Der hvor mate te mest synligt adskiller sig fra andre velkendte tedrikke er dog ikke i drikkens unikke indhold af sundhedsbidragende elementer. Det er nærmere i den helt særlige drikkemetode, som drikken traditionelt nydes i. Dette sker ved hjælp af redskaberne Bombilla og Calabash, og selvom det kan lyde meget fremmed for dig, så er det faktisk ikke så kompliceret. Det er sådan, at mate te brygges direkte i koppen (Calabash), og hvor vi er vant til at have tefiltre eller tebreve til at filtrere tebladene fra selve drikken, ja så er filteret ved mate te simpelthen en del af det sugerør (bombilla), som drikken drikkes af.

Du kan læse mere om den sydamerikanske tedrik her.

Bubble Tea

Som jeg allerede har afsløret, så har bubble tea sine rødder i Taiwan, hvor teen for første gang blev udbredt. Teen adskiller sig nærmest på alle måder fra klassiske tetyper, og nogle vil nok også argumentere for, at her rettere er tale om en drink lavet delvist på te, end der er tale om en decideret te i sig selv. Men drikken hedder bubble tea, og jeg vælger altså at referere til den som en te. Men hvad er det så lige, der er så særligt ved bubble tea? Det handler først og fremmest om de her karakteristiske kuglelignende ’bobler’, som drikken er kendetegnet ved. Nemlig de såkaldte boba-perler.

Sød, kold, boblende tedrik

Hvor klassisk te er varm, hyggelig og afslappende, er bubble tea sød, kold, boblende og festlig. Tedrikken lægger allermest op til at blive nydt på varme sommerdage med vennerne, enten ved stranden, på altanen eller nede i byen med vennerne. Fælles for mate te og bubble tea er det, at de er tænkt som sociale drikke, der skal samle folk, og nydes bedst sammen med andre. Men du kan sagtens give drikkene et skud alene derhjemme, jeg lover, at du hverken bliver den første eller den sidste til at gøre det. Bubble tea er dog ikke en decideret sund drik, og jeg vil fraråde dig at få et kæmpe forbrug af drikken. Men hvis du kan kontrollere at nyde drikken med måde i samme grad som f.eks. sodavand, så kan bubble tea måske blive din nye favoritdrik!

Du kan læse mere om den boblende taiwanesiske drik her.