Stuvet hvidkål – god gammel dansk mad, det er ikke noget man skal kimse af. Stuvet hvidkål er en virkelig dejlig spise her når det begynder at blive koldt.

Stuvet hvidkål er en af de retter, som er stille og roligt ved at glide lidt længere væk. For det er en gammeldags ret, men det er også en ret der smager rigtig godt. Det lugter godt nok lidt af, ja prut, mens man koger kålen. Men når det først er kommet op i stuvningen og smagt til, så er det bare rigtig godt. Og hvis du koger et helt hvidkåls hoved så er der er altså rigtig meget mad, og det går godt sammen med rigtig mange forskellige slags kød. Frikadeller, medister eller kålpølser. Det er også billig mad, for et hvidkåls hoved koster ikke mange penge, heller ikke hvis det skal være dansk og økologisk, hvilket jo ikke gør det dårligere.

Stuvet hvidkål

Stuvet hvidkål – her serveret med frikadeller

Du skal starte med at koge kålhovedet, for det skal være helt mørt inden du går videre. Og derefter er det ellers bare en walk in the park, især fordi du samtidig kan stege dine frikadeller.

[checklist]

  • 1 hvidkåls hoved
  • frikadeller eller det kød du vælger
  • 50 g smør
  • 50 g mel
  • kogevandet fra kålen
  • salt og peber
  • revet muskatnød
  • kartofler
  • 1 sjat fløde – bare lige til at runde det af.

[/checklist]

Start ud med at skære din kål i strimler, gerne i sådan en størrelse at det passer med en mundfuld og det er til at spise. Når du har skåret kålen ud, kommer du den op i en gryde og dækker med vand, tilsætter et par tsk fulde salt. Og så lader du det koge til kålen er blevet mør, regn med at kålen skal koge i ca. ½ time.

I mellem tiden mens det koger, kan du så stege dine frikadeller eller medister. Eller se tv avisen – det er helt op til dig. Du kan også vælge at skrælle lidt kartofler, for det kan være meget lækker at have kartofler til også, ellers kan det for nogen godt gå hen og blive for meget kål. Det bliver det ihvertfald for mig.

Når kålen er kogt mør, skal den op af vandet. Det er nu meget vigtigt at du gemmer det vand kålen har kogt i, for det er nemlig det der skal bruges til at lave stuvningen. Der skal ikke bruges det hele, men gem hellere det hele – det er sku så svært at få det op af afløbet igen når først du har hældt det ud.

Start med at sætte dine kartofler over at koge, for de kan nemmere passe sig selv end sovsen kan.

Nu skal du starte med at lave en smørbolle, eller en klassisk opbagning som det hedder. Smør smeltes i en gryde der er stor nok til at kunne indeholde al kålen, når smørret er smeltet kommes melet i. Forholdet mellem mel og smør skal gerne være 1:1 – det er en god ide lige at lade melet stege lidt af i smørret, det giver en dybere smag, og fjerner smagen af mel. Når det er gjort begynder du at hælde kogevandet på, stille og roligt lidt af gangen, til det efterhånden rammer den konsistens du gerne vil have, dernæst kommer du kålen i – og tilpasser eventuelt med lidt kogevand hvis den er blevet for tyk. Nu skal du smage den til, med salt og peber men også en smule revet muskatnød. Det er sådan set bare at prøve dig lidt frem til du synes den har den rigtige smag, og så er det ellers klart. Så har du lavet en god omgang Stuvet hvidkål som nu er klar til at blive serveret med lidt kogte kartofler og det kød du har valgt.

 

Server det med et smil på læben, og nyd så ellers en god omgang Stuvet hvidkål med frikadeller.

 

Jeg håber det smager.