Spaghetti med kødboller – lady og vagabonden mad. Det er bare noget der virker, det smager virkelig lækkert, og så er det jo altid lidt sjovt at spise.
Denne opskrift på Spaghetti med kødboller, er ret enkel. Men det skyldes jo at megen god mad fra Italien, eller ihvertfald italiensk inspireret mad er enkelt. Det er også en af grundende til at det smager så godt, det skal laves på gode råvarer, og de får så hver især lov til at stå lidt for sig selv.
Mmmhh jeg elsker spaghetti med kødboller – det er virkelig en klassiker der altid kan skabe glæde og velbehag.
Denne opskrift kan nemt mætte 4 personer.
Kødbollerne:
[checklist]
- 500 g hk oksekød
- 1 løg
- 2 fed hvidløg
- 2-3 skiver brød
- mælk
- salt og peber efter egen smag
[/checklist]
Start med at tage brødet og komme i en skål, hvor du hælder mælk over, det skal være sådan at brødet bliver helt blødt og tæt på opløst. Du behøver ikke bruge flere liter mælk, det skal bare lige være tilpas til brødet kan opsuge det. Mens det ligger og bliver blødt, kan du begynde at hakke løget fint, og hvidløget ligeså. Hvis ikke du gider stå og fedte med at hakke hvidløget fint, så kan du også bare presse det. Men det der skal ske nu er, at det hele skal blandes sammen med kødet. Det skal æltes godt igennem, og når det er blevet til en god fars, skal kødbollerne lige steges kort af på en pande i lidt olie, og stilles til side, for de skal koge færdig nede i tomatsaucen.
Tomatsaucen:
[checklist]
- 2-3 dåser hakkede og flåede tomater – hvis det er sæson for tomater herhjemme, kan du bruge ca halvdelen friske.
- salt og peber
- hvidløg
- hvidvins eddike
- basilikum
- ½ tsk sukker
- 1 løg
- vand til du synes det passer
- fond hvis du har, ellers en bouillon terning.
[/checklist]
Det er meget nemt at lave tomatsaucen, og den vigtigste ingrediens er egentligt tid, for hvis den lige får lov at stå og småsimre en lille times tid, så kører det.
Men start med at hakke løget, dernæst svitser du det af på panden i lidt olie, hvorefter du lige kommer hvidløget på og lader stege lidt med, bare meget kort. Dernæst kommer du de resterende ingredienser i, hold lidt igen med eddiken, det skal bare lige være et lille skvæt. Men sørg for at gå og smage den til undervejs, det er jo dig selv der ved hvordan du bedst kan lide det.
Når du kan smage at tomatsaucen er ved at være der, kommer du kødbollerne i, så de kan koge med de sidste 10-15 minutter. Dernæst sætter du vand over til spaghetti, og så er det ellers bare at samle det hele og servere med en god klump parmesan der kan rives bordet. Og så er der ellers spaghetti med kødboller – lady og vagabonden mad.
Server eventuelt med en god flaske rødvin og noget lækkert brød til, det bliver det normalt ikke dårligere af.
Hvis du er på udkig efter noget andet lækkert, italiensk inspireret men stadig piv nemt at lave, så kan jeg anbefale dig at tage et kig på min lasagne opskrift.
Jeg håber det smager.