Klassisk Millionbøf er retten vi alle kender og elsker, og du har sikkert fået den serveret mange gange – og mangler nu opskriften eller inspiration til millionbøf.
Kært barn har mange navne, og især denne ret har mange forskellige navne. Denne opskrift er dog på klassisk millionbøf, og er egentligt en kødsovs der bliver jævnet, så den ender med at ligne en god omgang brun sovs med bøffen nede i sovsen.
Det vil sige at man starter ud med at lave de indledende øvelser til en helt almindelig kødsovs, hvor kødet steges og gøres klart. Men når det så er gjort, så skal der tilsættes en boullion terning og noget fond hvis du har noget. Dernæst skal der hældes godt med vand på, men ikke for meget. Sådan at det lige akkurat dækker kødet plus 1-2 centimeter.
Men her kommer en mere præcis opskrift som rækker til 4-6 mennesker.
[checklist]
- 1 løg
- 500 g hakket oksekød
- 1 boullion terning – grøntsags eller okse
- 1 kande vand
- mel til jævning
- mælk til jævning
- salt og peber
[/checklist]
Du starter med at svitse kødet, det er vigtigt at du ikke kommer det hele på, på en gang. For så risikerer du bare hurtigt at det begynder at koge i stedet for at stege. Undervejs i stegningen begynder kødet at smide noget væske, det er vigtigt at du bliver ved med at stege selvom kødet tager lidt farve og bliver gråt.
Der skal steges videre til at væsken er kogt væk, og du igen kan høre at kødet begynder at stege. For på den måde får du stegt kødet ordentligt af, og du får også en mere koncentreret smag i din millionbøf. Og det vil vi jo gerne have.
Når kødet er stegt af, så hælder du vand på til det dækker plus 1-2 centimeter, for der skal være lidt der kan koge væk.
Når du har hældt vandet på, tager du og piller det løg du har fundet frem. Når det er gjort kan du med fordel snitte et par ridser i det, på den måde får du mere smag ud af det. Dernæst kommer du det ned i gryden, så det kan koge med og give smag til millionbøffen.
Dernæst tilsætter du den boullion terning som du har fundet frem, og hvis du har noget oksefond stående – er det en god ide at give millionbøffen en smule af det. For det er en ret der virkelig kan trække noget smag.
Nu er det såmænd bare at lade det stå og simre i så lang tid du har, optimalt gerne 1 -1,5 time. Løget skulle gerne være blevet mørt, det indikerer at retten har fået nok.
Så tager du løget op, og inden da har du lavet en jævning af mel og mælk, denne bruger du til at jævne sovsen med. Når du kommer til det punkt at du synes nu er den næsten ved at være der, rent konsistent mæssigt, så stopper du med at hælde mere jævning i. For det er nemlig vigtigt at når du jævner en sovs på denne måde, at lade den koge godt igennem. Gerne i en 10 minutters tid, for ellers risikerer du at din millionbøf kommer til at smage lidt af mel.
Så er det eller bare at servere med Pasta eller kartofler, eller hvad du nu engang kan finde på.
Og husk – at millionbøf smager endnu bedre på 2 dagen, så det kan nogle gange godt være en god ide at lave dobbelt portion. For på den måde har du også let mad dagen efter.
Jeg håber det smager.