Kyllingefrikasse er en af de bedste stop spild af mad retter der kan laves af en hel kylling, eller resterne af en hel kylling. Det smager himmelsk.

Kyllingefrikasse er en genial måde at få brugt resterne fra en hel kylling, herhjemme parterer vi gerne den hele kylling og fryser ned i dele. For vi får aldrig spist en hel kylling, og så er det nemt at få fat i et lår eller et bryst når vi skal bruge det. Men så er det også sådan at vi står tilbage med et skrog og gerne lidt vinger, dem ynder vi at koge fond på, for der er ikke noget mere genialt end at have hønsefond i fryseren. Men der er stadig en del kød på skroget, for det er nærmest umuligt at få det hele af, og vingerne har også noget godt kød. Derfor når det er kogt mørt, tager vi kyllinge stykkerne op og lader dem køle lidt af, samtidig koger fonden videre. Kyllinge kødet bruger vi så til en god gang kyllingefrikasse som du får opskriften på lige herunder.

Kyllingefrikasse

Kyllingefrikasse med skønne grøntsager

Kyllingefrikasse er en rigtig god måde at får brugt det hele af kyllingen, og især det kød der sidder på skroget der normalt ikke er nemt at få ud og fat i. 

Denne opskrift giver til ca. 4 personer alt afhængig hvor meget kyllinge kød du har.

[checklist]

  • ca 500g Rest af kyllingekød fra skrog og vinger og hvad du ellers har.
  • fond – du har jo lige kogt kyllingen, så brug endelig det.
  • grøntsager – det du lige har, gulerødder, ærter, blomkål. etc.
  • mel til smørbolle
  • smør til smørbolle
  • salt og peber efter smag
  • 1 kg kartofler.

[/checklist]

Det allerførste du skal gøre, forudsat at du nu har kogt kyllingen og denne nu er til at håndtere, er at pille kødet fra og gøre det klar til at komme i gryden – så når du står med en frikasse der er klar, er kyllingen og så klar. dernæst er det om at skrælle kartofler og gøre grøntsager klar det passer ca. med den tid det tager for dem at koge, at lave frikasse´en. Derudover er det altid godt at have lidt kartoffelvand, når man laver en opbagt sovs som denne er.

Når kartoflerne er sagt over for at koge, starter du med at tage lige dele mel og smør og steger af i en gryde, du skal lave en klassisk smørbolle. Når først du har fået mel og smør til at samle sig i en bolle, er det på tide at hælde hønsefond på, dette gøres under konstant omrøring, og indtil du finder et punkt hvor konsistensen er som du synes er god, men måske gerne lidt tyk, for det kan ikke undgåes at den tyndes lidt når der kommer grøntsager i, hvor der er godt med vand på, og derudover er det nemmere at hælde lidt vand i end det er tage lidt vand op. Når du kommer til dette punkt, kommer du kyllingen ned i sovsen, så den bliver varm. Når grøntsagerne er ved at være der hvor de er kogt nok, hælder du vandet fra dem og kommer dem op i gryden. Dernæst er det at smage det hele til med salt og peber, og hælde vandet fra kartoflerne og så ellers bare servere.

Det er da nem reste mad, så er der da ingen grund til ikke at have lidt fokus på stop spild af mad. For kødet på skroget, er der sikkert mange der bare smider ud, og det er jo fjollet når man kan lave sådan en lækker portion som denne.

Jeg håber det smager.