Kartoffelpizza er mest af alt en sommerret, fordi den smager bedst med nye friske danske kartofler, som er fintskåret og lagt på din lækre kartoffelpizza.
En kartoffelpizza er en virkelig enkel og velsmagende pizza, men den gør sig bedst om sommeren, for det skal allerhelst være med nye friske danske kartofler. Og dette er da også mere en opskrift på pizza dejen og så ellers en guideline til hvordan du ellers kan lave pizza bianco. for det er jo en meget hvid pizza, som let kan peppes op med friske urter eller lækker gedeost, det er faktisk kun din fantasi eller køleskab der sætter grænser for dine udfoldelser. Det er dog bare vigtigt at huske på, at det bedre at lave flere forskellige pizzaer med kun få slags fyld, end 1 pizza som er proppet med forskelligt fyld. Enkeltheden er noget af det der er med til at gøre en kartoffelpizza rigtig god.
En kartoffelpizza er en virkelig enkel pizza, og det er det der er med til gøre den så lækker og velsmagende. Der er nogle få smage, som til gengæld er rigtig gode.
Bages ved 225-250 grader i ca 10 minutter. – hævetid ca 1 time.
[checklist]
- ½ -1 kg kartofler
- frisk rosmarin
- frisk timian
- evt frisk gedeost
- 25og hvedemel
- 250g durum mel
- 15g gær
- 2 tsk salt
- 2 spsk olie
- 3 dl vand
[/checklist]
Start med at lave pizza dejen, da den skal hæve en del tid. Den laves ved at røre gæren ud i nogenlunde lunkent vand, for at få den aktiveret, når gæren er rørt ud tilsættes olie og durum mel. Dette rører du godt sammen og tilsætter derefter så salt og hvedemel. Det ælter du rigtig godt sammen, så det bliver en smidig dej der er let at arbejde med, dvs den slipper fingrene nogenlunde nemt, dog uden at være for tør. Nu skal dejen sættes til hævning, den skal stå ved stuetemperatur og hæve i ca 1 time, den skal hæve til dobbelt størrelse.
Men dejen hæver, kan du passende begynde at skære kartoflerne i fine skiver, gerne så tyndt som det kan lade sig gøre. Hvis du har et mandolin jern, så er det helt genialt til opgaven. Når kartoflerne er skåret, kommer du dem i vand, dette er med til at trække noget af stivelsen ud af dem, men det er også med til at holde dem friske hvis du er færdig hurtigere end dejen er færdig med at hæve.
Nu er det på tide at få tændt ovnen, da den skal være bragende varm når du skal bage din kartoffelpizza. Ovnen skal gerne stå på 225-250 grader og varmluft hvis den har det. Hvis du har en bagesten, så er den helt genial at bruge, da den gør det muligt at få en rigtig god og sprød bund på din pizza, det er bare huske at varme stenen op sammen med ovnen. Hvis du ikke har sådan en sten, kan en bageplade være lige så god, det er samme princip med at den skal varme op sammen med ovnen. Dette er for at den skal være så varm som muligt, så bunden begynder at bage ligeså snart den rammer pladen, og der ved får du den der gode sprøde bund.
Når dejen er hævet deles den op i dele der er passende til en god pizza bund, når dette er gjort ruller du alle kuglerne ud til bunde, som ikke er alt for tykke, for du vil jo gerne have en sprød bund og ikke bare et brød. Når du har gjort det, drisler du lidt olie på bundene og kommer derefter kartofler og urter på, derefter river du gedeosten i mindre stykker og drysser ud over. Du kan også undlade det på hver anden, og på den måde har du lidt forskelligt.
Bag pizzaerne i ca 10 minutter eller til du kan se de har fået en fin farve, server eventuelt med en god frisk salat og lidt lækker vin.
Jeg håber det smager.
Se flere opskrifter på sommermad
Forresten har jeg begået et lille skriv omkring pizzaovne, nærmere betegnet en Uuni3 – du er da altid mere end velkommen til at smutte derover og se om det også kunne være noget for dig.
Jeg har desuden forsøgt at lave et samlet overblik over de forskellige typer af ovne der findes, og dem kan du læse meget mere om her.